Kaksplus.fi

MENU

maanantai 30. tammikuuta 2017

Miksi haluat haista voimakkaalle pyykinpesuaineelle?


Koska olen ammatiltani toimittaja, olen tottunut siihen, että kirjoitan faktoista. Kirjoitan, mitä joku on tutkinut. Otan asioista selvää, pohdin lähdekritiikkiä ja vertailen tietoja. Jos kyseessä on mielipide, laitan sen haastateltavan sanoiksi, hänen "suuhunsa". En kirjoita yleisiä totuuksia. Olen tottunut siihen, että minun mielipiteeni eivät näy, eivätkä saa näkyä, mitenkään.

Blogissani saavat mielipiteeni näkyä. Siksi pamautan nyt suoraan mielipiteeni ja kysymyksen, jota olen pohtinut jo lähes kymmenen vuotta:

Miksi joku haluaa haista voimakkaalle pyykinpesuaineelle? Onko se hänen mielestään hyvä tuoksu?


Kun jollain meidän lapsista on, tai vuosien varrella eri kodeissamme on ollut, kylässä joku tietty ystävä, jää voimakas pyykinpesuaine leijumaan lapsen huoneeseen jopa tunneiksi. Kun saman perheen lapsia oli aikoinaan kaksi leikkimässä huoneessa suljetun oven takana, sain huoneessa olevasta hajusta migreenin.

Kun kiertoharjoittelujumpassa kuljin pisteestä toiseen, leijui jokaisella pisteellä edellä menevän vaatteista jäänyt vahva haju. En sano tuoksu, se on haju.

Joskus joudun pesemään kirpparivaatteet kolme kertaa peräkkäin ennen kuin pesuaineen haju lähtee niistä pois. Jos erehdyn laittamaan omia vaatteitamme samaan koneelliseen, saavat nekin samaan hintaan kolme kahden-kolmen tunnin hurvittelukierrosta pesukonekarusellissa.

Vaikka jossain tietyssä yökyläpaikassa olisi lapsella omat lakanat mukana, menevät lakanat ja yöpuku heti kotona pesuun, koska patjasta ja huoneilmasta on tarttunut niihin niin voimakas haju. Se haju tarttuu myös hiuksiin.

Miksi joku haluaa pestä pyykkinsä pesuaineella, joka haisee niin vahvasti, että hajun haistaa jo kodin ulko-ovella? Mihin hajua tarvitaan? Miksi joku haluaa nukkua pesuaineelta haisevissa lakanoissa tai pukea vaikka vauvansa vaatteisiin, joissa on pistävän kitkerä haju, joka salpaa tottumattomalta hengityksen?


En voisi kuvitellakaan laittavani lapseni päälle vaatteita, jotka on pesty pyykinpesuaineella, jonka haistaessani aivastan välittömästi. Mielestäni puhdas pyykki ei haise yhtään miltään. Minulla ei ole diagnosoitua hajusteyliherkkyyttä tai -allergiaa, mutta aivastelen silti. Ymmärrän hyvin niitä, joille esimerkiksi linja-automatkat ovat erilaisten hajusteiden vuoksi mahdottomia.

Me olemme käyttäneet jo jonkun kahdeksan vuotta Allegroa, joka on kotimainen, hajusteeton, zeoliititon ja turvallinen pesuaine. Se ei ole juuri edes kalliimpaa kuin kaupan hajustetut pesuaineet. (Tämä ei ole yhteistyöpostaus!)

Ymmärrän jollain tavalla huuhteluaineen vienon kukkaistuoksun, mutta en pesuaineen kitkerää, pistävää, tunkkaista ja erittäin voimakasta hajua. Kertokaa minulle: miksi joku ostaa hajustettua pesuainetta? Eikö hän itse haista sitä? Miten ei voi haistaa?

Miksi haluat haista voimakkaalle pyykinpesuaineelle niin, että koko huone jää käyntisi jälkeen haisemaan vaatteittesi hajulle?

24 kommenttia :

 1. Oon ihmetelly samaa. Varsinkin siinä kohtaa kun siirryin miedosti hajustetuista täysin hajusteettomaan, on oma nenä käyny vielä herkemmäksi. En vaa pysty ymmärtämään miks joku välttämättä haluaa että ympärillä leijuu hajupilvi. Ja huuhteluaineita en oo koskaan ymmärtäny. Meillä on nyt testissä hyvä pyykki, joka on myös suomalainen, hajusteeton tuote.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä ne käyttäjät ei sitä itse haista? Minusta olisi noloa, jos minun ympärillä leijuisi kauhea haju, olisi se sitten pesuaine, liian voimakas hajuvesi tai vaikka rehellinen pska.

   Poista
  2. Siinähän se on mikä on kauhea kenenkin mielestä. Jotkut eivät suostu käyttämään deodoranttia, kun on niin myrkkyä ja voin kertoa, että ei ne juhlat pienessä tilassa näiden luomujen kanssa ole mukavaa. Ehkäpä sitten ku tulee itselle joskus se herkkyys, jos tulee opin itsekin. Vauvalla on kuitenkin herkänihon pesuaine, koska on atooppinen iho. Ja itse pidän niistä huuhteluaineista, mutta nyt en tiedä onko se minulle mukava tuoksu juuri se kamala haju mistä puhutaan. Aika varmasti on, koska ihmettelin pienenä kummitätiä, kun yökki pesuaineille ja minä niin tykkäsin. Siis jo lapsena. Samoin hajuvesistä, mutta en vieläkään siedä paskaa.

   Poista
 2. Eikä, mä pelkään teidänlaisianne! :D Mun hajuaisti on nimittäin ihan surkea! Toisin kuin pojallani, jolle on IHAN turha tuoda kirppisvaatteita tai muiden pyykkämiä, kun ne haisee. Vielä sittenkin, kun on pesty kuuteen kertaan ja itse en haista yhtään mitään. Mua hirvittää, kun en tiedä, minkälaisia hajuja meidän pesuaineissa on. Mun mielestä ei minkäänlaisia, mutta eipä mun mielestä ne toistenkaan pyykkäämät (ainakaan NIIN paljoa) haise. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ostaa Allergia- ja astmaliiton suosittelemia pesuaineita, kun sinulla on kuitenkin lapsi. Voit luottaa, että ne eivät haise. Suosittelen lämpimästi googlettamaan Allegro Suomi -sivuston.

   Poista
 3. Ihanaa että joku tuo tämän asian esille! Toivottavasti moni lukee ja alkaa ymmärtää.Minäkin kuulun niihin jotka ei voi tajuta noita hajustettuja pesuaineita. Ja tuttua on myös tuo kirpparilta ostettujen vaatteiden peseminen useita kertoja ennenkuin se haju alkaa yhtään häipyä. Joskus ( tai oikeastaan aika useinkin ) jätän jonkun kivan vaatteen ostamattakin kun en jaksa alkaa tuota pesurumbaa.Olen kokeillut sitäkin että pesen kerran ja vien sitten pitkäksi aikaa ulos tuulettumaan.Ei auta,haju on ja pysyy. En tiedä olenko hajusteyliherkkä vai mikä,mutta huono olo noista hajuista tulee ja päätä särkee.Bussissa kun joskus tulee viereen ihminen jonka vaatteet haisevat voimakkaasti pesuaineelle.henkilö itse hajuvedelle ja mahdollisesti on vielä juuri tupannut tupakkansa ennen autoon nousua niin on vaan pakko itse siirtyä muualle kun tuntuu että pyörtyy siihen paikkaan. Joskus tuntuu että voimakkaita hajusteita käyttävän oma hajuaisti on jo varmaan niin turtunut ettei hän itse tajua miltä hän tuoksuu ( haisee!).
  Puhtaan pyykin ei todellakaan kuulu tuoksua muulle kuin puhtaalle.Ja noissa muissa hajusteissa - miettikää ihmiset! Ympärillänne olevat allergiset ja hajusteyliherkät voivat tosi huonosti!


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uhhh, voin kuvitella tuon kivan kombon bussissa. Joillekin hajuille ei ehkä voi mitään, mutta turvallinen, ympäristöystävällinen ja allergiatestattu pyykinpesuaine on aika helppo valita. Me käytetään Allegroa, joka tulee niin isossa astiassa, että ei tartte kuin 2-3krt vuodessa tilata uusi astia. Säästää rahaa, aikaa ja vaivaakin.

   Poista
 4. Itse pidän MIEDOSTA huuhteluaineen tuoksusta, mutta pesuaine meillä on aina hajusteeton.
  Huuhteluainekin oli täysin hajusteeton lapsen vauva-aikaan, mutta vähitellen palautin käyttöön Comfort Pure huuhteluaineen joka on tosi mieto omaan nenään.
  Tykkään että siitä tulee raikas tuulahdus vaatteisiin, käytän sitäkin vähemmän mitä ohje sanoo.

  Muutettiin toistaiseksi vanhemmilleni uutena vuotena, kotona etenevän kylpyhuoneremontin jaloista. Äitini käyttää sekä hajustettua pesuainetta, että aika voimakastuoksuista huuhteluainetta. Pyykit kuivataan viereisessä huoneessa missä nukutaan. Joka ilta tuuletan koko yläkerran, eikä sekään auta vaan pieni päänsärky on koko ajan. En viitsi äidilleni nipottaa asiasta kun saatiin remontin ajaksi ilmainen majapaikka ruokatarjoiluineen, mutta ei tuo mukavaa ole.

  Itse tykkään myös käyttää hajuvesiä ja ihmettelen että ihmiset keiden vaatteet jo pitkälle haisevat pesu- ja huuhteluaineille, silti vielä kokevat tarpeelliseksi laittaa hajuvettäkin. Inhoan sitä hajujen sekamelskaa mikä tuosta pesuaine-huuhteluaine-hajuvesi kombosta syntyy.. :D
  -Marra

  VastaaPoista
 5. Olen huomannut saman, jotkut käyttävät "hajusteetonta", mutta itsestään haisevaa pyykinpesuainetta. Se jää leijumaan ilmaan, eikä lähde yhdellä pesulla pois. Raskaana ollessani (kun hajuaisti herkistyi entisestään) oli todella vaikeaa, esim. töissä.
  http://westendmum.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin puhun tässä juuri pesuaineen voimakkaasta hajusta, en niinkään huuhteluaineen vienosta tuoksusta. Kannattaa myös muistaa pesukoneen pesu, jos se haisee itsessään. Allegrossa tulee mukana pesukoneen pesuaine. Apteekista saatava sitruunahappo käy myös.

   Poista
 6. Olipa kiva lukea kirjoituksesi, sain vinkin postauksestasi eilen illalla tyytyväseltä Allegron käyttäjältä. Kiitos Ari!

  Hyvä, että näistä turhista hajusteista kirjoitetaan, ovat monelle asiakkaallemme todella iso ongelma. Vaikuttaa siltä, että hajusteallergiat vain lisääntyvät. Ainakin meille tulee koko ajan lisää uusia asiakkaita, jotka valittvat ikävistä oireista jos joutuvat samaan tilaan voimakkaasti hajustetun vaatteen kanssa.
  Moni ihminen on saanut apua siirtyessään ALLEGRO pyykinpesuaineen käyttäjäksi. Asiakkainamme onkin useita lääkäriasemia, terveyskeskuksia ja hengitysyhdistyksiä sekä monikemikaaliyliherkkiä ihmisiä.

  Toivotaan, että tätä postausta jaetaan ahkerasti, jotta ihmiset ymmärtäisivät miten vaarallisia pyykinpesuaineiden hajusteet, optiset kirkasteet, säilöntäaineet, zeoliitti ja muut ylimääräiset kemikaalit voivat olla. Toivon, että erityisesti lapsiperheissä havahduttaisiin siihen, miten paljon turhia kemikaaleja imeytyy kehoon ihon kautta. (saa soittaa, jos läheisillänne on oireita ja haluatte tietää näistä lisää)

  Peräti 81% tyytyväisyyskyselyymme vastanneista kertoi, että ALLEGRO on auttanut iho-oireisiin ja hajusteongelmiin. (käyttäjätutkimus 2013-2015) Olemme iloisia, että kotimainen tuotteemme oikeasti auttaa ihmisiä. Kiito sinulle, että kirjoitit tästä aiheesta. Toivon sinulle raikasta vuotta 2017.

  Aurinkoisin terveisin
  Anu Kiiski
  Allegro Suomi
  http://www.allegrosuomi.fi/
  P. 050 537 6560

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistä! Jakakaa ihmeessä tekin postausta.

   Poista
 7. Toisille se haju viestii puhtautta. Kai sekin on tottumiskysymys, ei se haju varmaan omaan nenään niin paljoa haise. Iitse en ollut ennen kovin herkkä, mutta nykyisin haistan pesuaineet itsekin. Pian esikoisen jälkeen vaihdettiin tuoksuttomiin ja lopulta jätettiin kokonaan pois. Otettiin testiin sellainen "pesupalli", jossa jotkut ihmeen rakeet hoitaa pesun ilman saippuaa. Huuhteluaineena käytetään etikkaa. Ihan tyytyväinen olen ollut pesutulokseen. Kaikki tahrat eivät ihan aina lähde, jos ei hoida esikäsittelyä esim sappisaippualla.

  VastaaPoista
 8. Mua pelottaa hajuherkät ihmiset, kun en itse haista mitään. Tupakka on ainoa mikä nenään käy. Käytän hajusteettomia tuotteita, mutta pelkään välillä haisevani esimerkiksi vaatteisiin juuttuneen soseen, vauvankakan hajun vuoksi.. 3 vaippaikäistä... 2,5 v. (Käy potalla, mutta välillä tulee housuun) ja 1-vuotiaat kaksoset... Omien vaatteiden pesuväli on myös huomattavasti pidempi kuin ennen... koska lastenvaatteet pyörii koneessa kokoajan. Välillä tekisi mieli käyttää itselle hajustettua pesuainetta, jos vaatteet pysyisivät "raikkaan" tuoksuisina pidempään. Nyt kaikkialla leijailee vain hento ummehtunut vauvan sose- ja kakkasekoitus, jonka haistan joskus harvoin, kun olen päässyt kotoolta muutamaksi tunniksi jonnekin ilman lapsia ja palaan sisään. Muuten en haista enää juuri mitään missään. Nenä kai turtunut pikkulasten tuoman hajukuorman myötä ��.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei tuommoinen mitenkään haise eikä erotu! Turhaan jännität. Vain semmoinen paha, kitkerä pesuaineen löyhkä...

   Poista
 9. Se pesuaine jota näillä avautumisilla tunnutaan tarkoittavan on tehokas. Haisee joo, mutta vastaavaa ei tunnu löytyvän. Sillä lähtee sellaisiakin tahroja joita ei muilla irti vaan saa.
  Lapseni kiipeilevät puissa ja sieltä saa sellaisia tahroja vaatteisiin, että haastetta riittää pyykinpesussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletko kokeillut Allegroa? Mukana tulee myös pesuntehostaja. Sappisaippuakin on hyvä!

   Poista
 10. Aamen! Pienen tauon jälkeen tulin taas lukemaan, mitä kaikkea mielenkiintoista olet tällä kertaa ehtinyt kirjoitettaa blogiin :) minä olen äitini esimerkistä käyttänyt allegroa jo lähes neljä vuotta. Kahden hengen opiskelijataloudessa yksi allegropaketti kesti yli kolme vuotta (tosin olemme viettäneet kesät vanhempiemme nurkissa pyörien, koska opiskelu ja kesätyöt eri paikkakunnilla, eli pesuainetta ei silloin ole kesäisin kulunut)! Ihanaa kun vaatteet eivät haise! Urheiluvaatteissa käytämme nestemäistä miedosti tuoksuvaa pesuainetta, mutta pyykkien kuivuessa en pysty viettämään samassa tilassa aikaa, koska märkinä pyykit haisevat liian voimakkaasti. Kuivuttuaan eivät mielestäni enää kuin hieman tuoksu eivätkä myöskään treenatessa. Korista pelatessani monella jengiläisellä oli tosi hajusteisia pesuaineita, jotka ottivat vaihtopenkillä nenään. Myöskin jos joku lainaa minulta joskus jotain vaatetta, haluan aina itse pestä sen, sillä muiden käyttämistä pesuaineista jää niin pitkäksi aikaa löyhkä, kuten itsekin totesit kirjoituksessasi.

  Liian hajusteellisten pesuaineiden käyttö on tällä hetkellä mulle hirveä riesa. Poikaystäväni on aloittanut opinnot minua aiemmin, joten hän muutti jo Helsinkiin takaisin, kun sai sieltä työpaikan. Itse jouduin muuttamaan opiskelijakämppään yhteisestä isosta asunnostamme. Sain sentään yksiön kuin ihmeen kaupalla, joten en joudu haistelemaan kämppiksen mahdollisia hajusteita. Ongelmana on kuitenkin yhteinen pyykkitupa, sillä tässä asunnossa ei ole pesukoneliitäntää kylpyhuoneessa. Ihmiset a) käyttävät todella hajustettuja pesuaineita ja b) laittavat sitä liikaa pesuainelokeroon. Pesukone siis haisee koko ajan muiden pesuaineille ja lisäksi pesuainelootassa takalokerossa on monesti esim. Nestemäistä Sinistä pesuainejäämää, jota en millään saa pois ennen pesua. Meidän pesutuvan pesukoneen kaikki pesuohjelmat kestävät lisäksi vain 37minuuttia, mikä on ihan älytön. Tästä ajasta 3minuuttia menee jo pyykin punnitukseen?! En usko, että pyykit lähtevät puhtaiksi tuossa ajassa (vaikka kuinka on olevinaan teollisuuskone, vielä hyvin vanha sellainen) ja ainakaan muilta jäänyt haju ei peseydy pois, vaikka ohjelmissa on muka kolme huuhtelukertaa. On tosi epämukavaa kun aamulla puhtaan paidan päälle vetäessäsi sieraimet täyttyy huumaavasta hajusta, joka saa pahoinvoimaan heti aamusta. Täällä joku käyttää vielä oikeasti TODELLA PAHANHAJUISTA pesuainetta. Pahinta kuitenkin on, kun sama haju tarttuu myös lakanapyykkiin. Tuntuu, että hengitys salpautuu muutamana ensimmäisenä yönä kun on ottanut "puhtaat" lakanat käyttöön, ja se ei ole mukavaa. Mutta minkäs teet... ainakaan en ikinä tule ostamaan asuntoa, johon ei mahdu omaa pyykkikonetta, se on vissi. Tämän kevään jälkeen pääsen onneksi muuttamaan täältä pois, joten haisulakanoita ei tarvitse enää kestää kuin pari kuukautta. Ja siis minulla ei ole todettu mitään hajusteyliherkkyyttä taikka mitään allergiaa, mutta on kyllä epämiellyttävää nukkua haisevissa lakanoissa, kun ei tiedä mihin naamaansa ja muuta kroppaansa öisin kahdeksan tunnin aikana hieroo. Varsinkin näin talvella puoliatooppinen iho vaivaa, joten mahdolliset pesuainejäämät eivät varmasti helpota.

  Johan tuli maratoonikommentti, mutta sun kirjoitukset aina osuu ja uppoaa, ja tämä erityisen hyvin :) kiitos siis jälleen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten kauniisti kirjoitit, kiitos! Hui mikä aika pesukoneessa! En tunne kaikkien koneiden käyttöä, mutta huh, meillä kestää 2h 40min.

   Poista
 11. Hei. Itse olen tullut siihen tulokseen, että henkilö jonka vaatteet haisee niin omistaa huonon pesukoneen jonka huuhteluteho on huono kun vaatteet niin lemahtaa. Aikanaan ystäväni pesi myös voimakkailla pesuaineilla, että haju hyökkäsi jo ulko-ovella vastaan. Itse pidän miedosti tuoksuvasta pyykistä esim. Perlana-nestemäisestä. Jollekinhan tuokin on kauhistus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä se voi olla niinkin. Me pestiin kerran homehtuneet kengät koneessa ja koko pesukone ja koko koti haisivat ihan hirveälle. Muistaakseni jouduttiin ihan ostamaan ihan uusi kone.

   Poista
 12. Minua ainakin ällöttää jos vaatteet ei haise/tuoksu pesuaineelle. Se on ihana mennä omien vanhempienkin kotiin kun haisee puhdas pyykki (tässä tilanteessa teidän moittima hajusteellinen pyykinpesuaine).
  Itse en osta kirppikseltä vaatteita jos ne haisevat omaan makuun pahalta.

  VastaaPoista