Kaksplus.fi

MENU

keskiviikko 26. lokakuuta 2016

Gynekologisen tutkimuksen suurimmat haasteetAlapesu. Ennen tutkimusta on tietysti käytävä pesulla, mutta riittääkö edellinen ilta? Onko käytävä juuri ennen tutkimusta? Ehtiikö? Jos tutkimukseen tulee suoraan töistä, niin onnistuuko töissä tai terveyskeskuksessa peseytyminen? Pahinta on joutua kuivaamaan käsipaperilla. Tai vielä pahempaa on joutua kuivaamaan käsien ilmakuivaimella. Tosin se on ehkä mahdotonta ellei harrasta akrobatiaa.

Pikkarit. Riittääkö edellisenä iltana tai samana aamuna laitetut puhtaat pikkarit? Entä mitkä pikkarit tulee valita? Jos mummopikkarit, niin tuntee koko päivän itsensä mummoksi. Jos pienimmät narustringit, saattaa hermostuksissaan saada pöksyt ihan solmuun, kun yrittää pukea niitä kiireellä päälle. Se vasta noloa olisi: ei osaa pukea alushousuja, aikuinen ihminen!

Lapset. Lapset on saatava ehdottomasti hoitoon, että välttyy mielenkiintoisilta kysymyksiltä ja pohdinnoilta bussissa, anopin luona päiväkahvilla, päiväkodin pihassa ja kaupan kassajonossa, joissa kirkasääninen lapsi pohtii retorisesti, että miltähän se tädin käsi siellä äidin pimpussa oikein tuntui ja mitähän se sieltä kaiveli.Paita. Ehdottomasti ainoa mahdollinen paita tutkimuspäiväksi on tunikamallinen paita. Jos kaikki tällaiset paidat ovat pesussa, on pulassa. Mikään matka ei ole pitempi kuin matka vaatteidenriisumistuolilta tutkimuspöydälle, kun on pukeutunut vain sukkiin ja paitaan, jonka helmaa yrittää kiskoa epätoivoisesti pakaroitten ja karvojen peitoksi.

Aula. Ehkä isoin gynekologisen tutkimuksen haaste on aula, jos tutkimus tehdään äitiys- ja perhesuunnitteluneuvolassa. Yli 90 prosentin todennäköisyydellä aulassa istuu naapurinrouva lapsineen odottamassa 3-vuotisneuvolan aikaa. Sitä tietävää myhäilyä ja sinun mahasi vilkuilua! Kyseiseen tutkimushuoneeseen ei pääse ilman sitä, että puolituttu jo näpyttää Whatsppissa bestikselleen, että "arvaa kuka on niiiiin paksuna, näin just". Siinä tilanteessa on haastavinta miettiä, että antaako ihmisen myhäillä ja arvata salaisuutesi vai jos kyse onkin jostain muusta, niin kannattaako vain karjaista samalla äänellä kuin kännyköhin suljettujen ovien takana uponneille teineille syömään-kutsun, että "kierukkakontrolli!", "papa-näyte!", "klamydia-epäily!", "krooninen hiivatulehdus!". En tiedä, haastavaa!

Yllätys. Jokaiseen tutkimuskäyntiin kuuluu yllätys, jota ei millään saata arvata etukäteen. Yllätys voi olla esimerkiksi terveydenhoitajan ovella mainitsema kandin mukanaolo. Huoneeseen astuttua sitten itse huomaa kandilla olevan ruskeat silmät ja pitkä parta. Jokainen suhtautuu tähän ylläriin eri tavoin, mutta kyllä lähempänä 40:ää kuin 20 vuotta oleva naisihminen on sen verran sinut oman kroppansa römpsänsä kanssa, että ei sillä ole niin väliä. Sitä paitsi sehän on ihan positiivista, jos joku Mikko on kiinnostunut keski-ikää lähestyvän Pirkon alapäästä, edes lääketieteellisessä mielessä. Onhan se aika hienoa kertoa sitten omalle miehelle tai parhaalle ystävälle, että yksi tummapartainen Mikko tuijotti hyvin kiinnostuneena tänään vaginaani. Hyvä puheenaihe esimerkiksi töissä kahvitunnilla!Yllätys nro 2. Todellisen yllätyksen kohtaa vain harva ja valittu. Siinä yllätyksessä tutkimusta seuraava kandi pyytää saada hänkin tutkia. Yllätyksen kehittyneemmässä asteessa huoneessa on monta opiskelijaa ja heitä ohjaava lääkäri, joka huutelee opiskelijoille, että "kuka haluaa vielä kokeilla?". Tiedän ainakin yhden, joka on saanut kokea tämän extremekokemuksen menneinä vuosikymmeninä.

Sermi. "Voit mennä riisuutumaan tuonne sermin taakse." Että mitä? Että salassa ja siveellisesti sermin takana, mutta sieltä sitten sukissa ja lyhyttä paitaa nykien persus paljaana? Haaste: riisutko penkillä vai sermin takana?

Aula nro 2. Huoneesta ulos astuessa toiset jumppa-, työ- ja perhetuttukaverit istuvat jo odotusaulassa. He vasta ilmettäsi ja vatsaasi tutkailevatkin!

Lapset nro 2. "Miksi kävit lääkärissä äiti?" "Mihin sua koskee äiti?" "Mistä sua tutkittiin äiti?" "Leikitään lääkärileikkiä ja mä voin olla lääkäri ja tutkia sua äiti niin kuin se lääkäri!" "Tai isi voi olla lääkäri ja tutkia sua äiti!" Ööööö... Tuota... Öööö...

 
Tällaista vain mietin tänään. Ei mulla muuta. Heh. Heippa!
MUOKS. Nettiä selatessa törmäsin yhteen kauhutarinaan, jollaista en itse ole joutunut onneksi kokemaan. Pieru suoraan gynekologin kasvoille! Ai kauheeta! Onko kukaan saanut lisätä tällaisen sulan hattuunsa? 
Ps. Seuraatko jo Kaksplussaa Facebookissa? Kaksplussan FB-sivua tykkäämällä voi tutustua muihin Kaksplus-bloggaajiin ja saada vinkkejä arkeen. Kurkista tästä linkistä!

43 kommenttia :

 1. Tää oli hauska! :D Itse olen 22v, vuosi sitten kävin papassa että sain uusittua pillerit. Aikaa varatessani kivalta 50+ neuvolantädiltä, en siinä hetkessä tajunnut kun hän sanoi että lääkärinä on sitten mies (puhutelkoomme nyt häntä vaikka Pekaksi). Puhelun loputtua iski "paniikki" että ei jumpe, en halua xD Äkkiä kaikille kavereille viestiä että tietääkö kukaan onko Pekka enempi juuri n. 30 vai n. 60v, kukaan ei tiennyt. Punnitsin mielessäni, kumpi olisi parempi/pahempi. 60v Pekka tonkimassa alapäätäni kuulostaa irstaalta, kun taas 30v Pekka samassa hommassa, no, kiusalliselta (kun sattuu kuitenkin omakin kihlattu olemaan). Päivä koitti, ensin neuvolatädin luo, verenpaineet jne., pulssi oli yli 100 vaikka en myöntänyt jännittäväni :'D Neuvolantädille huijasin että aivan just poljin pyörällä neuvolaan niin kovaa että se selittää. Sitten lääkärille ja papaan. Pekka osottautui n. 30v, eikä ollut hassummannäköinenkään. Tilanne oli niiiiin kiusallinen!! Ensin se kommentoi pulssiani että "ohoh jännittääkö sinua?", mikä teki oloni vielä kiusallisemmaksi :D Sitten kuuului "no sitten voitkin ottaa housut pois ja käydä tuohon sängylle", huoooh tuntui että kuolen siihen paikkaam, vaikka sinut itseni kanssa olenkin. Jotenkin se vaan oli niin outoa, en edes miehelleni ole kehdannut sanoa että sen kokeen otti nuorehko mieslääkäri :D Sinkkuihmiselle olis ollu varmaan ihan toisenlainen kokemus :) Itse olen hoitotyössä ja pesen mummoja ja pappoja jne, eikä siinä itselleni ole mitään erikoista, mutta nuinpäin kun olinkin itse lettu levällään ja nuoreko tuntematon mies jalkopäässä, ei tuntunut luonnolliselta. Ymmärrän toki että hän tekee vain työtään, mutta ensi kerralle pyydän ehkä naislääkärin! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulemma jollekin sokeroijalle römpsä ja kainalo on ihan sama asia. Ehkä tälle Pekallekin, mutta eipä siinä kiva ole levitellä Pekalle haaroja. Arggg!! Näin niin tän sun tilanteen silmissäni :D :D

   Poista
 2. Mulla tulee tästä postauksesta mieleen Kalevauvan "Pitääkö synnytyksessä todellakin olla alapää paljaana" -biisi 😁

  Mutta mikä tästä unohtui, on se epämukava hetki, kun olet ottanut puolisosi mukaan neuvolaan tai ultraan ja tajuat, että kohta se lääkäri ronklaa alapäätäsi ja puolisosi katselee vieressä. Ei sillä, onhan se puoliso siellä itsekin käynyt näpertämässä, eikä siellä sinäänsä ole mitään uutta ja ihmeellistä, mutta onhan se nyt vähän vaivaannuttavaa 😅

  VastaaPoista
 3. Minä kävin ihan esiteinistä, yli 15v samalla yksityisellä gynellä ja noihin käynteihin ei liittynyt mitään erikoista eikä ollut mitään traumoja. Tämä gyne oli vanhempi nainen enkä miettinyt asiaa sen enempää. Hän teki työtään. Eka kerran harjalla otettu papa julkisella oli ihan kammotus. Ikinä ei ollu sattunu, mutta se teki vähän kipeää. No tietysti kun olen muuttanut miljoona kertaa niin lopulta tämä vakiogyne oli vähän liian kaukana ja ymmärrän sen, mutta silti tuntui vähän kolealta kun gyne ilmoitti, ei nyt ihan näillä sanoilla, mutta kuitenkin selkeä viesti oli, että etsi uusi gynegologi jostain lähempää nykyistä asuinpaikkaa. On se nyt, tulla gynen jättämäksi. Ehkä pitäisi etsiä tuollainen Pekka korvaajaksi tähän sydänsuruun. ;D
  Mari P

  Ps. Hanna laitan sulle yv viestiä kun ehdin, en ole unohtanut, että meidän pitää pitää se aloituskokous!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä pohjat! Pakko löytää ruskeasilmäinen Pekka! Ai niin, jee!

   Poista
 4. Apua, tää oli ihan paras. :D
  Mulla sattu kerran kun odotin vielä Noaa että olin supistusten takia seurannassa (ä.polilla) ja se tutkiva lääkäri sattu oleen joku ehkä 35v mies ja sen harjottelija oli kans mies ja joku 20v ehkä, tosi nuori kuitenkin.
  Sitten ne molemmat siinä tutki ja se lääkäri selitti tarkkaa sille harjottelijalle että mitä hän tekee.
  Ja kaikenlisäks he oli kumpikin homoja ja kun ne tutki oli niiden kasvoilla sellanen ilme että niitä älötti. (Puhetyylistä päättelin).
  Ikinä ei oo ollut yhtä vaivaantunut tunne.
  Jälkikäteen mietin että parempi kuitenkin mun lettu siinä kun jonkun 60v viiden lapsen äidin. :D

  VastaaPoista
 5. Tämän postauksen kuvitus on ihan huippu. Sympatiaa laarillinen hänelle, joka on saanut kandin mukaan tilaisuuteen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onneksi Aava ei nähnyt, mihin käytin hänen barbejaan... Matilda näki ja tuijotti silmät suurina, että "Äiti mitä ihmettä...? Miksi niillä ei oo housuja?" :D :)

   Poista
 6. Minulta poltettiin aikoinaan kohdunkaulansyövän esiaste pois ja jälkitarkastuksen teki eri lääkäri.
  Minut kutsuttiin huoneeseen, verho heti siinä oven suussa ettei kaikki näy, jos joku aukaisee oven levälleen.
  Verhon takaa kuuluu hyvin tutulla äänellä tervehdys: kaverini isä ja vanhempieni naapuri!
  Hän sanoi, että hänelle vain työtä, mutta jos minusta ei tunnu kivalta niin varaamaan uusi aika.
  Voitte arvata, että varasin uuden ajan ja laitatin merkinnän, ettei hänelle aikoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No todellakin! Ei kiitos naapuri Jorea rönkkimään alapäähän!

   Poista
 7. Eka gynekokemus tuli kirjaimellisesti puskista umpparitulehdusepäilyn ohessa. Ikää 21, eikä vielä ollut miehistä tietoa/kokemusta. Gyne oli ulkomaalaistaustainen, hoonosoomi ja mies, joka vasta kiusallisen tutkimuksen jälkeen alkoi kysellä sukupuolitautien mahdollisuudesta. Sitten sain kuulla läksytyksen, että pitäisi heti kertoa olevansa neitsyt, ettei turhia tutkimuksia tehtäisi. Ookei...

  VastaaPoista
 8. HAAHAAHHA ihan huippu postaus! :D Tuo on kyllä niin tuttua! Tosin synnytyksen jälkeen tuo hiippailu sermin takaa ei oo niin kamalaa :D Ekalla kerralla kun kävin alkuraskauden ultrassa Lilianista niin sekin oli järkkyä kun mies näki kaiken :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Synnytyksen jälkeen voi mennä vaikka alasti parvekkeelle, nostaa toinen jalka kaiteelle, avata kädet levälleen ja huutaa, että olen synnyttänyt, mikään ei enää hetkauta minua! :D Tai jotain ;)

   Poista
  2. Tuo on muuten ihan totta! Synnytyksessä ne viimeisetkin ujoudet karsitaan. Ei paljo kandit tai muut opiskelijat sen jälkeen enää hetkauta 😂

   Poista
 9. Tai kun parikymppisenä kävin papassa ja naishoitaja kysyi olenko synnyttänyt (eikö se muka näy esitiedoissani?). Kerroin, että en ollut, niin hoitaja sitten toteaa, että "No sitten otetaan tämä pikkutyttöjen "ankannokka'" 😂😂😂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toista se lienee nykyään meillä synnyttäneillä :D

   Poista
 10. Enpä kyllä haluaisi että oma mies olisi gynekologi. '' Mitäs töissä tänään?' ' Oliko kiva päivä?' ' Toitko töitä kotiin tai menikö ylitöiksi ...?' Entä tarkkaileeko mies kotona vaimonsa pimperoa ' sillä silmällä'? Vertaileeko ? Kertooko, että olipa hauska tapaus tänään tössä / erikoinen värkki ?? Tai kehuuko, että kyllä mun vaimo pitää sulle sanoa että satoja pimpuloita katseltuani niin kyllä sun vaan on se kaikkein kaunein ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän taas repesin! Pimpuloista kaunein on oman vaimon puutarha. :D

   Poista
  2. Se on muuten eri huvittavaa, kun saa ekalla gyne käynnillä kuulla olevansa kaunis tuolta alhaalta. No onpahan kaunis ees jostain päästä :D

   Poista
 11. Hihhihihi... Mä oon joutunut muutaman kerran yllätys gynetarkastukseen... Ja joka kerta suurin huolenaiheeni on ollut, että koskas olinkaan käynyt pesulla, eikai vaan tuu mitään tuoksuja, millaiset pikkarit mulla on ja ehdinkö käydä pissalla... :D Ja tietty se suurin ongelma: olenko sheivannut ja entäs jos lääkäri luulee, että harrastan seksiä... Joo, oon tullut neitseellisesti raskaaksi. :D :D

  VastaaPoista
 12. Hauska postaus, vaikka itse voin samaistua vain kahteen ensimmäiseen osaan, kun ei lapsiakaan vielä ole :D
  Olen ekan kerran käyny joskus kakskymppisenä gynellä ja menin yksityiselle, eka kerta jännitti ihan hirveästi, mutta sen jälkeen kun oven takaa paljastu maailman herttaisin naisihminen niin ei kyllä ole jännittänyt enää yhtään. Kaverini myös puhuvat kivuliaasta papa-kokeesta, mutta itselläni se ei sattunut vaan oli ns. ikävä vetämisen tunne tuolla alapäässä, kun näytettä otettiin. Gynen mukaan se on lääkärin taidosta kiinni sattuuko vai eikö, mutta epäilen kyllä itse myös olevani jollain tasolla tunnoton tuolta alhaalta, puhettakaan että huomaisin seksinkään aikana eroa siinä onko kortsua vai ei.

  VastaaPoista
 13. Mä saan varmaan kymmenen pistettä ja papukaijamerkin, kun esikoisen synnytystapa-arviossa oli neuvolalääkärin mukana neljä kandia. Tutkimuksessa arvioitiin myös häntäluun joustavuus, peräaukon kautta tietysti. Kilttinä ihmisenä annoin myös yhden kandin kokeilla tutkimista. Jep jep.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sä oot papukaijamerkkisi ansainnut. Teetetään sulle rintamerkki, jossa on papukaija ja tieto siitä, että olet selvinnyt kyseisestä kauhukokemuksesta. ;) :D Hyvä sinä! Aika karseaa...

   Poista
 14. On myös kiusallista joka kerta miettiä et sukat jalassa vai ilman siihen tutkimuspöydälle!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin onkin! Mä olin muuten kerran fysioterapeutilla selkätutkimuksissa. Päätin jättää sukat. Kotona huomasin jäätävän ison reiän kummankin sukan pohjassa. Sieltä loistivat kivasti, kun piti mm. nilkoista kiinni yhdessä vaiheessa.

   Poista
 15. No ei se harjoittelijankaan rooli niin ihku oo :D
  Menossa perhesuunnitteluneuvolaharkkaan muutaman viikon päästä. Kyllä jänskättää, kun haluaisi oppia omaa työtä varten, mutta tietää tasan tarkkaan ne fiilikset siinä tutkimuspöydälläkin.

  VastaaPoista
 16. Nämä on niin näitä elämän tähtihetkiä :P Itsehän olen ollut römpsä levällään tutkimuspöydällä, kun huoneeseen pöllähtää ihan kyselemättä joku ulkopuolinen lääkäri (mies tietenkin) kauhean hölötyksen kera. Ja tutkimuspöytä vielä niin että kaikki näkyi ovelle päin. Olen myös joskus tainnut jäädä siihen kiusaantuneena haarat levällään pötköttämään kun lääkäri on mennyt touhaamaan jotain muuta, ja minä mietin että mitäkä nyt, nousenko vai pötkötänkö tässä koivet telineissä? Myös monirakkulaisia munasarjoja on sellainen viiden kandin ryhmä kutsuttu ihailemaan. Pakko sanoa, ettei nykyään enää ole mitään väliä, että ronkkiiko sitä alapäätä mies/nainen, vanha/nuori, onko oma mies mukana vai ei mukana. Ei tunnu enää missään! :D

  Ps. Suihkussa aamulla ja puhtaat pikkarit! Ja jos ei heti aamusta pääse gynelle asti, niin pakko ottaa mukaan kosteuspyyhkeitä vessareissua varten, että kehtaa haarojaan levitellä sitten iltapäivällä :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, just kauheinta miettiä, että jääkö vaan odottamaan vai ei! :D

   Poista
 17. Esikoisen synnytys oli niinkin hyvässä vauhdissa, että pää oli jo ulkona kun synnytyssalin ovi aukesi yhtäkkiä ja ovella oleva henkilö totesi, että tais olla huono hetki tulla ottamaan verikokeita ����

  VastaaPoista