Kaksplus.fi

MENU

torstai 25. elokuuta 2016

Ystäväni tarina: Johan on prkl, että täiongelmasta ei päästä!


Rauhallinen joulupäivä viime jouluna. Ruoka oli syöty eikä ollut mihinkään kiire. Joulun tunnelma särkyi yhteen ainoaan lauseeseen, jonka kuudesluokkalainen tyttäreni sanoi minulle. En unohda ikinä sitä lausetta: 

"Äiti, mun päätä kutittaa."

Se lause oli semmoinen joululahja, jota meidän tupaamme ei olisi tarvittu. Löysin lapseni päästä munia sekä pari vipeltäjää. Olin hädissäni, ja etsin Googlesta tietoja. En tiennyt täistä yhtään mitään! Koska asumme maaseudulla, oli ajomatka lähimpään päivystävään apteekkiin 70 kilometriä suuntaansa. Sinne me lähdimme yhdessä oikein kunnon joulupäivän ajelulle. Ei paljon autossa juteltu.

Ostimme ainetta, joka laitettiin päähän ja annettiin vaikuttaa yön yli. Laitoin aineet myös itselleni, vaikka minulta ei täitä löytynytkään. Ennen nukkumaanmenoa siivosin perusteellisesti, pesin liinavaatteet 60 asteessa ja saunotin 80-asteisessa saunassa peitot ja tyynyt parin tunnin ajan. Vanha kansa sanoo, että pakkanen ei ole niin tehokas täiden tappaja, joten siksi pesin ja saunotin.

Sadan euron täitartunta


Mietin, mistä tartunta on voinut tulla. Ainoa mahdollisuus oli koulun roolivaatteet ja sieltä joulunäytelmän harjoituksissa käytetyt tonttulakit. Laitoin kouluun viestiä ja epäilyni tästä. Sain pahoittelevan viestin, mutta varsinaista täitiedotetta ei lähetetty muille oppilaille.

Hoitokäsittely uusittiin tytölle viikon päästä ensimmäisestä käsittelystä, ja näin voitimme sodan täitä vastaan. Aineita meni kolme pulloa ja koska piti hankkia täikammat, meni rahaa noin 100 euroa plus tietysti saunan sähköt sekä pyykinpesuaineet.

täi, Helsingin Sanomat, täit, täiedidemia, saivareet, täin munat
Kuvankaappaus Helsingin Sanomien jutusta. Lue tästä.

 

"Laitapa tämä hauska hattu päähäsi, niin kuvataan!"


Huhtikuussa koulussa tehtiin elokuvaa, mistä tyttäreni oli innoissaan. Elokuvaa varten oli taas käyty roolivaatelaatikolla, ja tsadam: tyttären päässä kuhisi taas kutsumattomien vieraiden bileet. "Ei taas!", huusimme yhteen ääneen. 

Tällä kertaa keitti huolella. Saman tien lähti Wilma-viesti opettajalle, rehtorille ja terveydenhoitajalle. Viestin saatuaan terkkari soitti ja lupasi infota myös muita vanhempia. Joukkoviesti lähtikin Wilmassa, ja  myös apteekkiin meni tieto, että on syytä varustautua kunnon asein. 

Ostimme taas aineet ensimmäiseen käsittelyyn sekä viikon päästä tehtävään uusintakäsittelyyn. Sata euroa oli jälleen selällään sekä taas ne sähköt ja pesuaineet. Rahaa meni, mutta eniten harmitti lapsen puolesta. Ei ole kivaa, että pää on täynnä verta imeviä, ällöttäviä hyönteisiä!

Puolitoista tuntia päivässä


Tyttäreni aloitti juuri yläkoulun, ja roolivaatteet jäivät näin muiden perheiden riesaksi. Kun viikko oli käyty koulua, putosin polvilleni. Tuli katkera itku. Prkl, ei taas! Ei meillä, ei minun tyttäreni päässä! 

Rutiinilla ryhdyimme työhön.  Aluksi näytti siltä, että homma on nopeasti ohi. Olihan meillä jo kokemusta, ja aineitakin oli onneksi jo kotona. Kesken ne kuitenkin loppuivat, ja jälleen rikastutimme apteekkia satasella. Onhan se hyvä, että meidän perheemme elättää paikallista apteekkaria täiden voimalla. 

Tällä kertaa hoito ei tehonnut. Tällä hetkellä joka aamu ja ilta kampaan tyttäreni hiukset täikammalla ja käyn vielä suoristusraudalla huolellisesti läpi. Munat ovat mustia eikä niitä saa irti kuin kynsillä repimällä tai raudalla polttamalla. Joka aamu ja ilta meiltä menee tähän rutiiniin 45 minuuttia. Lapsen puoleen selkään ylettyvät hiukset pidetään ehdottomasti kiinni eikä meille saa hetkeen tulla yksikään kaveri kylään. Ei enää täitä meidän kotiimme!

Pahin pelkoni toteutui


Ei kestänyt kauaa, kun tapahtui se, mitä eniten olen pelännyt. Pelko ei liity turhamaisuuteen vaan siihen, että sen myötä emme enää pärjää emmekä selviä. 

Oma pääni alkoi kutista. 

Raastoin täikammalla paksuja hiuksiani ja tiesin, että ei sieltä mitään lähde. Munat ja saivareet eivät lähde kammalla vaan kynsillä vetämällä. Kaksi päivää raavin omaa päätäni kynnenaluset verillä. Koska olemme pääasiassa kahdestaan tyttäreni kanssa, en saanut apua pääni hoitamiseen. Lapsi ei vielä pysty täysin auttamaan taistelussa täipirulaisia vastaan. 

Olin kasvattanut kahdeksan kuukautta hiuksiani, ja olin tyytyväinen polkkatukkaani. Pelkäsin, että koska en saa täitä itseltäni pois, tartutan ne uudestaan tyttärelleni. Oli vain yksi keino katkaista kierre ja täiden ylivalta. 

Itkien otin koneen käteeni ja leikkasin tukkani pois. Leikkasin pois kaiken. Nyt olen kalju. Ehdinpä käyttää kaiken energiani tyttäreni kauniiden hiusten pelastamiseen. Mitäpä sitä ei lapsensa eteen tekisi? 

Mutsi on nyt kalju. Mutsilla on onneksi pipoja ja huiveja.

täi, Helsingin Sanomat, täit, täiedidemia, saivareet, täin munat, hiukset


täi, Helsingin Sanomat, täit, täiedidemia, saivareet, täin munat, kalju, nainen, kalju nainen
Mutsi ei ole skini eikä onneksi syöpähoidoissa. Mutsi vaan tekee kaikkensa, että tyttären päähän ei enää tulisi niitä pirulaisia.


 

Miksi ette välitä?


Olen vaihtanut lakanat ja petivaatteet neljä kertaa viikon sisällä. Vesisateesta johtuen mikään ei tahdo kuivaa. Lähiaikoina olen vain pessyt ja puunannut ja  kammannut, repinyt ja raastanut. Täishampoot tekevät hiuksista todella kuivat ja takkuiset eikä niiden kanssa saa käyttää hoitoainetta. Tyttöparka.

Apteekista suositeltiin Rausch-merkkistä pajunkuorishampoota ehkäisemään tartuntoja. Siitä olen nyt lukenut paljon hyvää. Aiomme käyttää sitä. 

Luin muun muassa Helsingin Sanomien uutisesta (Lue tästä Täit piinaavat taas koulujen ja päiväkotien alettua), että täiongelma on kasvanut. Syynä on muun muassa se, että täiongelmaa ei osata tai haluta hoitaa oikein. 

Täit eivät liity alempaan sosiaaliluokkaan, likaisuuteen tai epähygienisuuteen. Täit viihtyvät erinomaisesti juuri puhtaissa hiuksissa. Täitä voi tulla kenelle tahansa meistä, mutta miksi kuka tahansa meistä ei halua hoitaa täitä pois omien perheenjäsentensä hiuksista?! Miksi kukaan haluaa pitkittää tätä ongelmaa? 

En suosittele kokeilemaan täikierrettä kotona.

21 kommenttia :

 1. Hyi hyi hyi hyi hyi! Näitä mä pelkään eniten (kihomatojen lisäksi) nyt kun alkoi poikien päiväkoti. HYI! Ja ps. Hyvä teksti! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei ole ollut vielä koskaan näiden vuosien aikana, mutta kerta se on ensimmäinenkin, jos on tullakseen. Todellakin hyi! Pidän peukkuja, että pojille ei tule.

   Poista
 2. Perheissä työttömyyttä , rahat vähissä , alkoholi / mielenterveysongelmia - niin eipä nämä vanhemmat välitä oliko lapsilla täitä tai ei. Ja rahaa ei täishampoisiin ole - joten jätetään hoitamatta ja näin kierre on valmis.

  VastaaPoista
 3. Onhan huomattu puhdistaa myös auton penkit/turvaistuimet, huonekalut jne. joista täitsrtunnan voi myös saada uudelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä huomio, en tiedä. Kiitos vinkistä! Kauanko täit elävät vaikka auton penkissä?

   Poista
 4. Meidän luokalla oli täiepidemia, kun olin tokaluokkalainen. Se onneksi hoitui täishampoolla ja pesemällä petivaatteet. Minulla oli vain kaksi munaa jos oikein muistan. Onneksi se on ainut kerta elämässäni, kun olen moisiin otuksiin törmännyt. Edelleen vaikka tuosta tapauksesta on aikaa jo lähes 30 vuotta, niin tungen pipon ja huivin aina hihaani, enkä muiden pipojen lähelle.

  VastaaPoista
 5. Kyllä hoitoainetta saa käyttää ja suositellaankin käyttää täi shampoon jälkeen että helpompi kammata. Itseasiassa apteekintäti sanoi että hoitoainekkin ehkäisee koska sisältää useimmiten silikonia. Metallinen täi kampa on ehdoton niistä muovisista ei oo mihinkään. Laita koululle kehoitus pakastaa roolivaatteet yön yli.

  VastaaPoista
 6. Teit lähtevät kerralla(!!) tällä vinkillä: jokaikinen tai ja saivare nypitään päästä pois. Sillä siisti! Joo,aikaa kuluu istumalihaksia tarvitaan. Ei tarvitse käyttää apteekin kalliita täishampoita,esim oliiviöljy/hoitoaine hidastaa niiden liikkeitä tähän operaatioon riittävästi. Eikä täikanta kasvata vastustuskykyä myrkkyjä kohtaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uhh, kuulostaa rankalta työltä. Pidän mielessä, jos meille tulee!

   Poista
 7. Sähköinen täikampa on loistava keksintö! Suosittelen.

  VastaaPoista
 8. On pakko kommentoida!!
  Yksi syy, ja ainakin oman työ kautta huomattuna suht isokin syy, joka vuotiseen täiongelmaan ja sen kasvuun on vanhemmat. Lapselta löytyy täitä/kihomatoja/streptokokkibakteeri. Ok, no problem. Asia hoidetaan vaan ei infota koulua/päiväkotia. Kun laitoksessa ei voida tehdä vaadittavia toimenpiteitä, kierre on valmis. Hyvänä esimerkkinä ne tonttuhatut. Jos vaan kaikki vanhemmat muistaisivat ja tietäisivät ja ymmärtäisivät, että mikään nouista ei ole noloa. Se on noloa, kun jäät kiinni yo. asioista kuukautta myöhemmin ja joudut selittelemään, että et tajunnut kertoa tai et tiennyt, että se on tärkeää kertoa.
  Nim. päiväkodin täti, joka on maanut tippaletkussa streptokokkibakteerin takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä vanhemmat ei vaan tajua tai häpeää. Mä soittaisin koko kylän hysteerisenä läpi, että "VAROITUUUUUUS!!"

   Auts tuo streptokokki!

   Poista
 9. Laventeli ja täit eivät viihdy samassa päässä.Young Livingin laventeli-minttu shampoo ja -hoitoaine hyvä ennaltaehkäisyyn. Meillä säästytty tältä vaikka luokkalaisilla ollut. Ja uskon noiden ansiosta. Yl:n teepuuöljyn itse ottaisin käyttöön jos täitä olisi, teepuuöljy kuulemma tappaa saivareidenkin elämän. Suihkepulloon vesi-teepuuöljyä sekoitus ja käsitellä ja kammata.

  VastaaPoista
 10. Meillä oli muutama vuosi sitten kunnon täiepidemia. Siihen ei liity mitään roolivaatteita.

  Hoidettiin pois ja meni pari viikkoa, niitä oli taas. Kas kun uusi tartunta. Taas hoidettiin ja taas pari viikkoa. Koulussa järjestettiin terkkarin suorittama tarkastus. Omalla lapsella ei juuri silloin ollut, mutta hänen hyvällä ystävällään oli. Jossain vaiheessa kävi niin, että lapsen pää lakkasi kutisemasta!!! Kerran ohikulkiessani halasin lasta ja aloin katsoa että mikä roska tossa päässä on. Täihän se siellä möngersi, eikä ihan yksin. Mutta päätä ei ollut kutittanut. Paha siinä on hoitaa kun ei tiennyt. Hoidettiin sitten tietenkin heti.

  Lopulta siihen alituiseen pesemiseen kyllästyi, etenkin lapset. Hiukset piti kuitenkin kammata täikammalla vaikka olisi käyttänyt shampoota. Alettiin vain kammata joka päivä. Lopputulos oli ihan sama. Täit saatiin pois, mutta jonkun ajan päästä niitä taas tuli, muutama iso kerralla. Selkeä tartunta siis. Vihdoin koitti se aika, ettei tullut enää uusia! Kaikki koulu- ja kaveriperheet olivat vihdoinkin yhtäaikaisesti saaneet lapsensa täittömiksi ja tarttuminen saattoi loppua.

  Asumme hyvällä alueella, vanhemmat ovat varsin tiedostavia. Tästä seuraa se, että joka toinen lapsi on jossain erikoiskoulussa omien tai vanhempien suuntautumisen mukaan. On musiikkiluokkaa, on kieliluokkaa, on liikuntaluokkaa. Tämä varmasti osaltaan piti täihärdelliä yllä. Aina oli joku joka oli saanut tartunnan ja tartutti tietämättään eteenpäin ja täit hyppivät koulusta toiseen. Täit tykkäävät hyvistä alueista, koska hyvien alueiden asukkaat eivät millään voi uskoa, että heillä voisi olla täitä. Sehän on vain työttömien luuserien lasten juttu!? Niistä ei kehdata kertoa myöskään kavereiden vanhemmille. Meille tuli joskus jonkun lahjan tai muun tavaran mukana lapsen kaverin perheestä apteekin pikkupussi. Apteekeissakin pannaan usein kuitti pussiin. Pussista löytyi täishampoon kuitti. Varsinaista ilmoitusta perheeltä emme saaneet missään vaiheessa.

  Täit alkavat olla jo vastustuskykyisiä hyönteismyrkkyshampoille. Siinä ei paljoa hyödytä holvata myrkkyä päähän jos täit siitä kuitenkin selviävät hengissä. Kampaaminenkin pitää tehdä tarkasti joka kohdasta. Lisäksi täi voi siirtyä likaiselta puolelta puhtaalle ja sinne jää.

  Sitä paitsi aika monella pää kutisee muuten vaan. Jos tilanne ei ole sellainen, että kutittaa koko ajan tai ei pidä kynsillä raapia päätä verille, kutinaa ei ehkä huomaa. Olin itse täiaikoihin aikuisopiskelijana yliopistossa. Istun luentosaleissa aina takarivissä ja aloin kiinnostuneena seurata kuinka moni rapsuttaa päätään luennon aikana. Aika moni!

  PS. Kuinka monella oli itsellään lapsena täitä? Ai ei kellään? No nii-i, ei niitä ihan heti osaa epäillä. Se, että vanhemmat eivät osaa hoitaa täitä, koska itsellään ei niitä lapsena ollut, on ongelmana monessa muussakin länsimaassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, uskon. Aikamoinen tarina teilläkin. Hups mikä moka tuo kuitti pussissa ;)

   Poista
 11. Ostakaa Gigantista sähköinen täikampa Airon merkkinen, on tehokkain kaikista ja tappaa täit. Sillä voi kammata hiukset läpi jokainen päivä ja siten voi tarkistaa onko täitä ja ehkäistä niiden tarttuminen toisiin perheenjäseniin ja koulukavereihin.

  VastaaPoista