Kaksplus.fi

MENU

maanantai 16. toukokuuta 2016

Kahviaddikti: myönnä ongelmasi!

Parisuhteessamme on ongelma. Tarkemmin sanottuna ongelma on koko perheemme sisällä. On tapahtunut kahtiajako, jossa toisella puolella on yksi ihminen ja toisella puolella on neljä ihmistä.

Saanen kysyä teiltä, kaikkitietävä lukijakuntani, mitä ajatuksia teissä herää, kun puhutaan kahvista? Eikö niin, että kahviin liitetään tällaisia ajatuksia: herääminen, aamutoimet, oma hetki, vapaa-aika, nautinto, ehkä päänsäryn katoaminen, herkkuhetki, juhla, tauko työstä tai lastenhoidosta, arjen luksus kahvilassa?

Eikö niin, että kahvi on herkku, jolla tarkoitan syntisen hyvää, vähän epäterveellistä, nautinnon tuovaa ylimääräistä juttua? Herkku niin kuin vaikka viikonlopun karkkipussi tai leivontahetken muffini.

Mieheni väittää, että kahvin juominen ei tarkoita herkuttelua eikä omaa rentoutumisen ja nautinnon hetkeä. Hänen mukaansa kahvi on välttämättömyys niin kuin aamupala tai nukkuminen. Hän ei oikeastaan perustele kahvinjuomistaan millään muulla kuin sanomalla, että kahvi on terveellistä. Olen lukenut, että kahvin juomisella on monia terveydellisiä vaikutuksia, mutta silti väitän, että niitä tutkinut on kokenut syyllisyyttä kahvinjuomisestaan ja perustelee siksi kahvin hyviä puolia.

Päiväkaakaoseuraa


Perheessämme on ongelma, koska kun isä sanoo, että on päiväkahvin aika, sanomme me muut, siis minä ja lapset, että okei, on siis päiväkaakaon aika. Mieheni väittää, että kaakaota ja kahvia ei voi millään tavalla verrata toisiinsa, koska kaakao on epäterveellistä ja kahvi (ja kaverinsa tee) terveellistä. Hän ei siis suostu siihen, että kun hän "turattaa sumpit" niin kuin Itä-Suomessa sanotaan, juovat muut sokerista kaakaota.

En tietenkään antaisi lasteni juoda yhtä usein kaakaota kuin aikuiset juovat kahvia! Jatkan kuitenkin tuota kaakaosta puhumista aina, kun hän istuutuu alas höyryävän kahvikupin kanssa. Kiusaan tahallani miestäni kahvinjuomisesta siksi, että hän ei tunnusta näitä asioita: kahvi on hänen herkkunsa, kahviin tulee riippuvuus ja kahvi on täysin turha asia! Kahvi on siis mielestäni täysin sama asia kuin kaakao. Ylimääräinen herkku.

Lapset saavat kaakaota tietenkin joskus, mutta että monta kertaa päivässä... Ei ikinä! Miksi sitten kahvia hörpitään pannutolkulla?

Anonyymi kahviholisti


Jos kahvi olisi terveellistä niin kuin kasvikset, täysjyvätuotteet ja maitotuotteet, olisi se mainittu ruokapyramidissa ja opetettu jo koulussa. Mihin sitä kahvia siis tarvitaan? Kuten sanottu, kahviin tulee riippuvuus! Miksi semmoinen asia täytyy opetella? Miksi kukaan haluaa käyttää jotain tuotetta, johon tulee riippuvuus? Pyörittelen aina silmiä, kun joku touhottaa, että on heti löydettävä kahvila, koska on pakko saada kahvia. Eikö sellainen ole vakava tilanne, että jotain on pakko saada heti?

Ei minua mieheni kahvin juominen oikeasti haittaa millään tavalla, mutta hihittelen, kun katson, miten hän puolustaa kahvin juomista epätoivoisesti lähes hikikarpalo otsallaan osaamatta silti selittää suhdettaan siihen.

Muumit, juottehan tekin kaakaota siellä veneessänne ettekä kahvia?

Kyllähän nyt aikuinen juo


Totuushan on, että kahvi, niin kuin tee ja kaljakin, maistuu ihan äärettömän pahalta. Miksi mitään niistä pitäisi opettelemalla opetella juomaan? Joku ideahan siinä on, että kahvia ei anneta lapsille. Eikö kofeiinia parempaa piristettä olisi hedelmät ja ulkoilu?

Nykyään on jo ihan hyväksyttyä olla juomatta kahvia, mutta jos ei juo teetäkään, on jotenkin outo eikä aikuinen ollenkaan. Miksi juhlissa ei tarjota kaakaota tai kunnollisia mehuja, jotka eivät ole pillimehuja tai aspartaamipommeja? Miksi joku leipoo siksi, että on saatava omalle perheelle, arkipäivänä, jotain kahvin kanssa? Eikö se myrkky mene alas ilman sokeria kupissa ja sokeria lautasella?

Miten sitten heräät?


Mutta kun minä keitin tällä kertaa niin hyvää kahvia! Öö, en usko, että pahasta saa keittämällä hyvää. Etkö edes aamukahvia juo? Miten sinä oikein heräät aamuisin? No tähän mennessä olen joka aamu herännyt. Mitä sinä sitten juot päiväkahvilla? Niin no en ainakaan päiväkahvia! Mitenkäs, kun meillä olisi tätä kakkua...? Enkö siis saa kakkua, jos en juo sen kanssa kahvia? No kun minä ehdin jo kaataa... Miten voit olettaa, että joisin jotain noin pahaa?

No, nuo olivat vain ajatuksia päästäni. En toki ole niitä ääneen sanonut. Oikein innostuin nyt tässä kirjoittaessani, kun sain vuosien, jopa vuosikymmenten patoutumat purettua. What a fiiling!

Olen aina ehtinyt sanoa ennen kaatamista, että en kiitos ota kahvia. "Opettelen sitten aikuisena", vastaan, kun ihmettelevät. Hipsin lasten pöytään etsimään mehua tai otan vettä. Tai no okei, tunnustan: olen opetellut töissä juomaan vihreää teetä ihan taukoa kirjoittamistyöstä pitääkseni, mutta ei se tee silti hyvää ole. Useimmiten valitsen veden.


Myönnä riippuvuutesi rakas jääräpääni

 

En pidä kahvijäätelöstä, -jugurtista tai -pirtelöstäkään. En pidä kahvin mausta, eikä minun tarvitsekaan. Kaikki muut saavat pitää kahvista, mutta rakas A:ni: et voi väittää, että kahvi ei olisi sinulle kaakaon juomista vastaava herkkuhetki. Et voi verrata kahvia veteen, salaattiin tai ruisleipään. Se on sinun herkkujuomasi, jonka juomiseen liittyy esimerkiksi hetki yksin kirjan kanssa takapihalla auringon paisteessa. Ei takapihalle aurinkotuoliin mennä kirjan kanssa syömään kalakeittoa, joka oikeasti on terveellistä! Hah, herkku se on! Voitin niin 6‒0!

Minä olen riippuvainen suklaasta, kännykästä ja bloggaamisesta. En väitä, että ne olisivat terveellisempiä harrastuksia kuin kaakaon juominen mutta en väitä niitä elintoimintojani ylläpitäviksi toiminnoiksikaan. Vaan toisaalta, jos viette ne kaikki minulta, niin saattaa olla, että käy pumpun ja mielenterveyden päälle...

Asian myöntäminen on ensimmäinen askel. A: kahvi on sinun kaakaosi.

18 kommenttia :

 1. Minä nautin kahvini, monesti päivässä, vain maun takia. Ja myönnän olevani makuun koukussa!

  http://kklaran.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on vähän sama tuon suklaan kanssa (kunnes loppuu aina) :D Paitsi että suklaa kuuluu yleisesti paheisiin kun taas kahvi luokitellaan perusruokavalioon kuuluvaksi ;)

   Poista
 2. Kahvi on miulle täysin herkku,jota opettelin tietoisesti juomaan pääasiallisesti kulttuurillisista syistä. Pahaa se on edelleenkin ilman maitoa, mutta juuri oikealla määrällä maitoa kahvi on niiiin hyvää. Tottumiskysymys siis. Myönnän että kahvinjuontini on täysin opeteltu tapa. Juuri tuo mainitsemasi juttujen takia: oman hetki, tauko töissä sosiaalisesti hyväksytty juoma juhlissa jne. En jaksanut olla enää se "outo" joka ei juo kahvia eikä edes teetä. Fyysistä riippuvuutta miulla ei kahviin onneksi ole. Saattaa mennä välillä useita viikkoja etten juo yhtään kupillista. Tiedän monia ihmisiä,jotka eivät oikeasti pääse normi vireystilaan ilman aamukahvia,iltapäiväkahvia jne. Se on kyllä vähän pelottavaa. Mitä näille ihmisille tapahtuu jos kahvi yhtäkkiä loppuisikin maailmasta? Uneliaita ja ärtyneitä zombie-ihmisraunioita haahuilemassa pitkin katuja?
  -Maiju-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän niin kuin ennen käytiin tupakkapaikalla vain juttelemassa, koska se oli sosiaalinen tapahtuma.

   Mun suussa se ei vaan maistu hyvältä mut hei, inhoan silliäkin mut syön esim oliiveja. Makuja on monia :)

   Poista
 3. Kahvi on todellakin riippuvuus, mutta miten paha niin no en usko että kovin suuri paha. En käytä sokeria muuten kahvissa joten onhan se terveellisempää. Suklaallakin on omat hyvä puolensa, mutta kaakaojauheen terveys vaikutuksiin en usko. Toiseksi se tasoittaa mielialaani sillä omalla hetkellä. Siinä mielessä se on terveellisempää muille (lue miehelle ja lapsille, kun äitillä ei hirtä kiinni lattialle ilmestyvistä likaisista sukista). Tarvitsen saada jostain sen hyvänolon. Jos ei kahvista niin sitten se tulisi jostain oikeasti epäterveellisen sokerisesta. Kahvia kiitos.
  Lapsilla muuten on meillä viikon kaakaokiintiö.
  Niin vielä miksi kahvi on aikuisten juomaa juhlissa. Ehkä syynä on makutottumusten muuttuminen iän myötä. Vanhemmat ihmiset ei ole niin makeiden juomien perään, kuin lapset. Itsekkään en kaipaa enää jäätelöä ja mehua. Tämän saman huomion kertoo moni muukin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äidillä pitää olla omat paheensa, ja suklaa ja kahvi on niistä paheiden vaihtoehdoista ehkä parhaat!

   Meillä lapset saa viikonloppuisin kaakaota, mehua tai limsaa. Mutta tuota ettei aikuiset tykkää makeasta en kyllä allekirjoita, heh.

   Poista
  2. En tietenkään väitä ettei pitäisi makeasta, mutta se vähenee. En pysty enää syömään samoja herkkuja kun lapsena. Ne on ihan kauhean makeita esim jugurtti, jäätelö tai hedelmäpurkka. Aika moni muistelee kuinka jäätelö oli lapsena niin ihanaa, mutta enää ei pystyisi syömään niin makeaa. Enkä ole mikään sokerien kieltäjä joten ei se opittua ainakaan ole.

   Poista
  3. Mä oon aikuisena (ja samaa linjaa pidän lapsille) tehnyt sen rajaveson, että ruoka on mahdollisimman terveellistä ja herkut on herkkuja. Eli ei sokerisia jugurtteja eikä muroja vaan karkkipäivänä voi syödä karkkia. Ruoka ruokana.

   Joo totta, hedelmäpurkka on kauheaa! Ja lapsena söi esim Hubbabubbaa, apuaa!

   Poista
 4. Ymmärrän sinua niin hyvin! Tosin minusta sokeroitu tee on hyvää. Mutta siis, se tunne, kun ei ole riippuvainen mistään. Mun ei ole pakko saada kahvia/teetä/mitään vastaavaa, pärjään oikein hyvin ilmankin. Mutta onhan sitä saanut useaan kertaan perustella, etten vain tykkää kahvista - se on pahaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon kyllä vähän sokerikoukussa... Hups ;) Hyvä, että tiedät mun tunteeni siis kuitenkin!

   Poista
 5. kuuluvatko täysjyväviljat ja maitotuotteet tosiaankin terveellisiin tuotteisiin? Meillä eletään terveesti ilman niitäkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä tiedä! Ruoka on nykyajan uskonto. Jokaisessa torpassa palvotaan erilaista ruokauskontoa. Yhdessä ollaan vegaaneja, toisessa syödään vain eineksia ja kolmannessa ollaan olosuhteiden pakosta niin allergisia, että syödään vain muutamaa ainesosaa.

   Voi vai Keiju? Rasvaton maito vai kevytmaito? Maidoton vai maitoa käyttävä? Liha vai kasvis? Sokeri vai aspartaami?

   En minä tiedä, mutta yritän selviytyä.

   Poista
 6. Hahaha. Nyt on kyllä ihan pakko linkata tähän omia tekstejä, kun nappas niin syvältä :-D

  http://heimeillavalvotaan.blogspot.fi/2014/11/kymmenen-vuoden-nautinto.html

  http://heimeillavalvotaan.blogspot.fi/2015/03/riehakkaasta-kahvinaisesta-tasaiseksi.html

  Hauska teksti taas, Hanna :-)!

  VastaaPoista
 7. Olipa hyvä, että sait purettua nämä patoutumasi. :D Minä hurahdin kahviin opiskeluaikana, koska huomasin, että kofeiinin avulla jaksaa lukea tentteihin ja on muutenkin virkeämpi. No kyllä kofeiiniin tulee riippuvuus ja jos ei aamulla saa kahvia niin tulos on hirveä päänsärky ja äreys. Minulla on kahviin riippuvuus ja joskus ensimmäinen kulaus tuntuu lämpimänä olona koko kehossa. Kyllä, olen kofeiininarkki. En ikinä käytä kahvissa sokeria ja minun mielestäni sitä ei siksi voi verrata kaakaoon. Kofeiinin takia kahvia tai teetä ei voi antaa lapsille, joten siksi ne ovat kai perinteisesti aikuisten juomia. Suomen kylmän ilmaston takia kahvi varmaan sai niin suuren suosion. Kaivattiin jotain lämmintä ja piristävää juomaa. Näin siitä on muodostunut jonkinlainen kulttuuriin kuuluva asia. Join ensin teetä, mutta sitten löysin kahvin ja olen näistä tuotteista äärimmäisen kiitollinen. En tykännyt kaakaosta edes pienenä ja minulla kahvi kuuluu aamuun normaalin aamupalan osana. En juo iltapäivällä kahvia enkä syö kahvin kanssa pullaa ym. makeaa muuta kuin juhlissa tai kylässä, jos sitä on tarjolla. Mieluummin suolaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mulla oli kunnon patoutumat, heh! :D
   Totta varmasti tuo kylmä ilmasto! Ja mäkään en laita teehen sokeria, mutta se suklaa... Myönnän sen ongelman :)

   Poista
 8. Ihan mahtava teksti! Miekään en juo kahvia tai tavallista teetä, yrtti- ja marjateitä joskus ja kaakao on mun herkku ja tällä hetkellä parasta närästykseen :D Ainakin abc:lla saa lounaan jälkkäriksi kaakaon kahvin tai teen sijaan, mutta aika harvassa ovat sellaset ravintolat joissa olis lounaalla kaakaota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, ymmärrät siis mua! Tosin mä juon nykyään useammin teetä kuin kaakaota, mutta en vaan opi tykkäämään kahvista...

   Poista