Kaksplus.fi

MENU

torstai 7. huhtikuuta 2016

Bloggaaminen: kivaa ajanvietettä vai kovaa työtä?


Kävin tänään puhumassa bloggaamisesta vierailijana Pirkkalassa Kauppakeskus Veskan Vauhtipäivillä. Puhuin Pirkkalan seurakunnan Kapsäkki-ryhmätilassa bloggaamisesta ja blogimaailmasta. Ajattelin julkaista samoja ajatuksia myös blogissani. Olen sen verran vähän aikaa vasta blogannut, että saa kyllä korjata, jos olen ymmärtänyt jonkin asian väärin.

 

Miksi joku bloggaa? Miksi joku lukee blogeja?


Toiset rakastavat kirjoittamista, toiset rakastavat lukemista. Blogien kirjoittaminen on harrastus, jonka avulla saa yhdistää rakkauden kirjoittamiseen ja valokuvaukseen sekä kirjoittaa kuulumisiaan itselleen muistiin sekä ystävien ja sukulaisten luettavaksi. Joko samanlaisessa tai täysin erilaisessa elämäntilanteessa elävien arki kiinnostaa usein myös heitä, jotka eivät tunne bloggaajaa.

Blogeja luetaan viihtymisen ja kiinnostuksen vuoksi samaan tapaan kuin vaikka aikakauslehtiä tai tarinoita. Leivonta- ja muotiblogeista saa uusia ideoita, lapsiperheblogeista vertaistukea ja vaikka laihdutusblogista onnistumistarinoiden tuomaa toivoa ja tsemppiä omaan elämään. Blogi voi olla kaikille avoin tai esimerkiksi salasanan takana.

Blogeista saa vinkkejä arjen sujuvuuteen tai saa blogin avulla matkustaa pois arjesta täysin erilaiseen elämään. Blogien kirjoittamisesta tai lukemisesta voi olla hyötyä myös työnhaussa sekä monin tavoin työelämässä. Esimerkiksi yritykset ja järjestöt markkinoivat itseään myös blogien avulla.


Kuka voi avata blogin?


Blogin voi avata kuka vain. Blogia voi kirjoittaa nimimerkillä tai nimellä ja yksityiselämästään tai työstään. Voi kirjoittaa kaiken paljastaen tai vain jotain kertoen ihan sillä tavalla, kuin itsestä tuntuu oikealta. 

On olemassa erilaisia blogipohjia, joihin rakennetaan oma blogi joko ihan alusta asti tai niin, että osa on jo valmiina. Netti on täynnä ohjeita esimerkiksi Blogger-pohjan asentamiseen, joten kaikki osaavat kyllä muokata blogeja. Parasta apua saa muilta bloggaajilta. 


Mistä aiheesta voi kirjoittaa? Kiinnostaako ketään?


Blogata voi esimerkiksi työstä, vapaa-ajasta, harrastuksesta tai projektista. Projekti voi olla talon rakentaminen, vauvan odotus tai puolen vuoden asuminen toisessa maassa. Blogi voi keskittyä yhteen aiheeseen, kuten leivontaan, tai olla lifestyleblogi, joka käsittelee kaikkea henkilön elämään liittyvää.

Blogin aihepiiriä ja postauksia kannattaa pohtia tarkasti, tai sitten kirjoittaa vain siitä aiheesta, mikä milloinkin tulee mieleen. Kirjoittaisinko kaikesta elämässäni vai vain rakkaimmasta harrastuksestani? Mistä asioista minulla on mielipiteitä ja kokemuksia, joita lukijat mielellään lukisivat? Tiettyyn aiheeseen liittyviä kirjoituksia kannattaa jakaa somessa aiheeseen liittyvissä ryhmissä.

Usko pois: sinun arkesi ja elämäsi kiinnostavat kyllä.


Miten bloggaamisesta saa tuloja tai ammatin?


Suurin osa blogeista on niin sanotusti kirjoittajan omia, itsenäisiä blogeja. Osa blogeista kuuluu blogiportaaliin, joissa osassa saa bloggaamisesta kuukausipalkan tiettyjen sopimusten täyttyessä. Portaalien blogeille asettamat vaatimukset vaihtelevat hyvin paljon. Blogiportaaliin kuuluvissa blogeissa on usein muita blogeja enemmän mainoksia ja erilaisia yhteistyöbloggauksia.

Bloggaaja voi saada tuloja myös mainostamalla erilaisia tuotteita. Palkkiona voi olla ilmaisia tuotteita, alennuksia tuotteista tai rahapalkkioita.


Saavatko bloggaajat jatkuvasti ilmaisia tavaroita?


Bloggaaminen on aikaa vievää ja välillä hyvinkin vaativaa. Tasokas postaus, jonka kuvat on käsitelty ja teksti hiottua, voi viedä aikaa valokuvien ottamisesta postauksen julkaisuun ja sen jakamiseen tuntikausia.

Kuka tahansa voi aloittaa blogin. Kuka tahansa bloggaaja voi ehdottaa yhteistyötä, mutta on selvää, että tuotteita saadakseen on blogin oltava tasokas ja blogilla on oltava suuret lukijamäärät. Lukijamääriä seurataan muun muassa Google analyticsilla, joka mittaa yksilöllisiä kävijöitä esimerkiksi teksti-, päivä-, viikko- ja kuukausitasolla. Kukaan bloggaaja ei saa tuotteita tuosta noin vaan, vaan blogin ja blogin suosion eteen on tehtävä jatkuvasti työtä. Yritykset asettavat erilaisia vaatimuksia blogin sisällölle ja kävijämäärälle.

Bloggaajien käyttäminen tuotteiden markkinoinnissa on jo hyvin tavallista. Bloggaaja saa tuotteen alennuksella tai ilmaiseksi ja esittelee tuotetta rehellisesti kirjoituksessaan. Blogin lukijamäärästä riippuen tuote voi tulla tuhansien, jopa kymmenientuhansien lukijoiden tietoisuuteen, joten blogimarkkinointi usein kannattaa. Pääsääntöisesti bloggaajat esittelevät vain tuotteita, joihin he uskovat ja jotka sopivat blogin ajatusmaailmaan. Yhteistyötä voi ehdottaa joko bloggaaja tai yritys.

Bloggaajat saavat usein myös lukijoilleen alennuskoodeja tai arvontoja esittelemältään yritykseltä, joten lukijat hyötyvät bloggaajan antaman käyttö- ja vertaistukikokemuksen ja suosittelun lisäksi myös rahallisesti tuotteiden blogiesittelyistä. 
Braun BNC015WH-RC herätyskello saatu blogin kautta.

 

Oma ja lasten yksityisyys


Bloggaajan ja hänen lastensa yksityisyys on asia, joka nousee jatkuvasti esille. Jokainen päättää tämän asian itse. On päätettävä, mitä tietoja voi ja haluaa kertoa ja mitkä kannattaa jättää kertomatta. Jos kirjoittaa lapsen päiväkotipäivästä, ei välttämättä ole oleellista, missä päiväkodissa lapsi on hoidossa. Kotia voi kuvata ilman, että kertoo oman kotiosoitteensa. Isovanhemmista voi kirjoittaa kertomatta heidän nimiään ja kuvaamatta heidän kasvojaan.

Mielestäni moni asia on ehkä jopa kiinnostavampi ilman hyvin tarkkoja yksityiskohtia. Lapsen uhmakohtaus on kenties jopa hauska yleisellä tasolla, kun ei joudu tuntemaan myötähäpeää lapsen puolesta. Jos ideana on äitien vertaistuki, voi asian esittää lasta nolaamattakin. Joihinkin tapahtumiin voi samaistua paremmin, jos asiat on kerrottu hieman yleisemmällä tasolla.

Itse kirjoitan lapseni sairaudesta Keliakialiiton Arjen murusia -ryhmäblogissa, joka on ollut toiminnassa nyt vuoden. Pohdin hyvin kauan jonkunlaisen blogin avaamista. Lopulta lähdin mukaan Arjen murusiin ja pian sen jälkeen avasin myös tämän blogin. Sairaudesta puhumisen koin tärkeäksi vertaistuen vuoksi sekä sairauden vaikean diagnosoinnin ja jatkuvasti eteen tulevien ammattilaistenkin tekeminen ruokamokien vuoksi. Toki lapsen sairaudesta kirjoittaminen mietitytti ja mietityttää yhä, mutta olen kokenut tähän mennessä kirjoittamisen vain positiivisena. Keliakiablogiin liittyessäni otin lapsista puhuessani käyttöön heidän toiset nimensä kutsumanimien sijaan, mitä noudatan myös tässä blogissa. 

Blogeissani lapsillani on siis käytössä toiset nimet ja peitän kuvissa heidän kasvonsa. Sukunimellämme ja kotikunnallamme ei ole blogimaailmassa merkitystä. Omasta ja mieheni työstä en kirjoita juurikaan.
Miten löytää uusia blogeja? Miten blogeja voi seurata?


Kiinnostavia blogeja voi löytää selaamalla eri aikakauslehtien ja blogiportaalien sivuja, joita löytää netin hakukoneilla. Blogeja löytää myös blogiyhteisöistä, kuten Bloglovinista ja Blogipolusta tai blogipalveluista, kuten Bloggerista, Wordpressistä tai Vuodatuksesta. Blogiportaaleja ovat muun muassa Bella-blogit, Indiedays, Kaksplus, Anna ja Fitnes-blogit. Blogien lukijaksi liittymällä näkee aina suoraan suosikkiblogiensa uudet päivitykset.

Kannattaa kokeilla oman blogin avaamista: vasta kokeilemalla näkee, mikä juttu toimii itsellä ja mikä ei. Blogimaailma, lukeminen tai kirjoittaminen, tuo uuden harrastuksen, johon saattaa vaikka jäädä koukkuun. 


EDIT: Ehkä oman postauksensa vaatisi myös blogitekstien anonyymi kommentointi. Mitä ajatuksia se herättää?

12 kommenttia :

 1. Hyvä kirjoitus! :) totta joka sana. Kyllä se työtä vaatii, mutta on se sen arvoista.

  VastaaPoista
 2. Hyvä kirjoitus. Todella paljon tietoa bloggaamisesta!

  VastaaPoista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos Selina! Arvostan kommenttiasi rautaisena bloggaajaosaajana!

   Poista
 4. Luinkin sun eilisen postausken ja pitikin kommentoida että tosi hieno juttu, kun pääsit puhumaan bloggauksesta! Ja tämä kirjoitus oli oikein valaiseva :)

  VastaaPoista
 5. Kiinnostava kirjoitus ja varmasti etenkin blogitien alkupäässä oleville hyödyllinen. :)

  Terkuin Nora / http://dreamerachiever.com

  VastaaPoista
 6. Hyvä kirjoitus, pitää tutustua blogiisi muutenkin paremmalla aikaa! :) Jään seurailemaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maiju! Tervetuloa mukaan! Kurkista myös insta @ylipyykkivuortenblogi ja blogin Fb-sivut :)

   Poista