Kaksplus.fi

MENU

tiistai 29. maaliskuuta 2016

Uhman avuksi motivaatiotarrataulu - SISÄLTÄÄ ARVONNAN

Myönnän: Aavan uhma on ollut koko kevättalven yhtä jäätävä kuin ne tammikuun pakkaspäivät olivat. Jäätäviä tammikuun pakkaspäiviä, mutta meillä jäätäviä uhmakuukausia. Arki on aikamoista selviytymistaistelua, kun perheen pienin, vain vähän reilu satasenttinen ihminen, pitää hoviaan kotona Kuningatar Ei:nä.

Ei syömään, ei nukkumaan, ei pukemaan, ei riisumaan, ei suihkuun, ei ulos, ei sisään, ei tuota lelua, ei sitä yöpukua, ei leipää, ei puuroa eikä jugurttia, ei varsinkaan koskaan ikinä milloinkaan päiväkotiin eikä koskaan ikinä vessaan, ei ainakaan yksin.

Karkuun juoksemista, piiloutumista, vanhemman korvaa ärsyttävää naurua ja itkua ja tappelua. Tahtojen taistelua. Ymmärrettävää, mutta kaikki mehut vanhemmista imevää kasvua.

Välillä ahdistaa jo etukäteen,  kun tietää, että puolen tunnin päästä pitäisi olla menossa viemään isompaa lasta harrastukseen, mutta sitä ennen pitäisi saada Aava käymään vessassa, vaihtamaan ballerina-asunsa sisävaatteisiin, pukemaan tai antamaan minun pukea ulkovaatteet päälleen ja saatava s-kirjaimen asennossa huutava tyttö autoon. Huoh.

Leikkien Motivaatiotarrataulu Kukkaset saatu blogin kautta.

Uhmaikäisen kanssa pärjääminen on suoraan verrannollinen omaan vireystasoon. Kun itse on hyväntuulinen, suhtautuu naama punaisena raivoavaan Pikku Myyhyn lempeän rakastavasti ja oikeita kasvatuskeinoja käyttäen. Hyvällä tuulella lapsen raivarit jopa naurattavat, kuten tässä tekstissäni. Kun taas itsellä on kiire, nälkä ja stressi, on raivoavan kakaran käyttäytyminen todellinen kirsikka päivän päällä.

Olemme yrittäneet vaikka mitä, että arki olisi helpompaa. Jokainen vanhempi tietää, että kehuminen, positiivinen asenne ja kannustaminen ovat avaimia menestykseen, mutta aina pelkkä sanat, syli ja silittäminen eivät riitä. Aika, rakkaus ja ulkoilu ovat avainsanoja, mutta niiden lisäksi voi kokeilla muutakin.  

Motivaatiotarrataululla onnistumisen iloa


Saimme Leikkien-lelukaupasta testaukseen Motivaatiotarratauluja, joita aiomme nyt todellakin kokeilla. Aava ainakin itse on innoissaan. Ideana on saada tarratauluun, A2-kokoiseen julisteeseen, tarra jokaisesta onnistuneesta asiasta, joka on tehty ennalta sovittujen sääntöjen mukaan.

Otimme nyt testiin julisteen, jossa on kolme kukkaa. Jokaiseen kukkaan kirjoitimme yhden opeteltavan asian: reippaasti ja omatoimisesti vessaan menemisen, reippaan pukemisen ja lelujen siivoamisen. Jokaiseen kukkaan kirjoitimme ihan tavallisen, arkisen, mutta tavoiteltavan palkinnon, jonka hän saa, kun kukkaan on liimattu kaikki terälehdet. En halunnut kirjoittaa tavallisten asioiden oppimiseen palkinnoksi mitään särkänniemiä ja hoploppeja vaan ihan tavallisia asioita, jotka oikein tehtyinä ovat tavoiteltavia.
Aloitimme tarrataulun täyttämisen tänään, ja neiti hoiti sovitut hommat suitsaitsukkelaan. Katsotaan, miten käy jatkossa, mutta hyvältä näyttää aloitus! 

Kukkien lisäksi saimme myös autotaulun, jollainen olisi ollut Henrikille samassa iässä kova sana! A2-kokoisessa julisteessa on kolme autoa, joihin kerätään onnistuneilla tehtävillä koristemaalaustarroja. Kumpaankin settiin kuuluu 45 tarraa.
Kukkatarrataulut ovat tässä linkissä ja autotarrataulut tässä. Ei mielestäni mikään paha hinta suhteessa siihen, että arki sujuisi uhmiksen kanssa vähän paremmin! Tarrataulut maksavat 6,90 euroa kappaleelta. Ajattelen, että tarroja voisi käyttää myös esimerkiksi kehitysvammaisten lasten oppimisen tukena.

Ilokseni kerron, että saan arpoa kahdelle lukijalleni Leikkien Motivaatiotarrataulu autot ja Leikkien Motivaatiotarrataulu kukkaset -paketin! Arvon yhdelle onnekkaalle autot ja kukkaset -paketin blogissani ja yhdelle onnekkaalle samanlaisen paketin blogin Instagramissa @ylipyykkivuortenblogi. 

Kerro blogin kommenttikentässä, minkä asian toivoisit lapsesi oppivan motivaatiotarrataulun avulla, niin olet mukana arvonnassa. Osallistu myös Instagrammissa seuraamalla ja kertomalla, mikä asia olisi teillä jo kiva saada sujumaan.

Vastausaikaa on perjantaihin 1.4. klo 20 asti. Julkaisen arvonnan voittajat lauantaina 2.4.Leikkien-lelukaupan nettisivuilla on esitelty tarrataulut näin:


Leikkien Motivaatiotarrataulussa on A2-kokoinen juliste, jossa on kuvattuna kolme kaunista kukkaa. Kukissa on 10, 15 ja 20 terälehteä. Terälehtien paikat ovat kuitenkin tyhjiä. Tavoitteena on saada erilaisia tehtäviä suorittamalla kaikkiin kukkiin ihanat tarraterälehdet. Settiin sisältyy 45 tarraa eli terälehdet kaikkiin kolmeen kukkaan. Julisteen yläosassa on myös tila lapsen omalle nimelle.

Sopikaa yhdessä lapsen kanssa tehtävä ja kirjoittakaa se valitsemanne kukan keskelle (esim. hampaiden pesu). Valitkaa kukka sen mukaan, kuinka monta kertaa tehtävä tulee suorittaa (10, 15 tai 20). Aina kun lapsi on tehnyt sovitun tehtävän, saa hän liimata kukkaan yhden terälehtitarran. Monelle lapselle tarra ja sen liimaaminen paikalleen on motivoivaa ja palkitsevaa, mutta halutessanne voitte sopia yhdessä myös palkinnosta, jonka lapsi saa, kun kukassa ovat kaikki terälehdet. Yhdessä sovitun palkinnon voi kirjata kukan keskelle tavoitteen perään.
 
 
Julisteessa on kolme kukkaa. Voitte kerätä tarroja vain yhteen kukkaan ja määritellä uuden tavoitteen toiseen kukkaan, kun edellinen tavoite on saavutettu. Erilaisia tavoitteita voi olla samanaikaisesti myös kaksi tai kolme, jolloin useampaan kukkaan kerätään terälehtiä samanaikaisesti. Lapsen kanssa voidaan sopia myös yhdestä isommasta tehtävästä, jota tavoitellaan kolmessa eri vaiheessa välitavoitteiden kautta. Hauska Leikkien Motivaatiotarrataulu sopii kaikenikäisille!

Leikkien on opettavaisiin leluihin, peleihin ja kirjoihin erikoistunut suomalainen perheyritys. Opettavaiset lelumme ja pelimme on suunniteltu tukemaan lasten oppimista ja erilaisten taitojen kehittymistä hauskalla ja innostavalla tavalla eli leikkien. Lapsihan oppii leikkien!

Postaus on toteutettu yhteistyössä Leikkien-lelukaupan kanssa.  

42 kommenttia :

 1. Osallistun! Hampaiden pesuun tarvisi 3v. avuksi tällaisen.
  ja kiitos blogistasi, aina hauskaa luettavaa 😊

  mariisa.malinen@suomi24.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos kehuista! Hampaiden pesu onkin kyllä välillä aikamoista taistelua, joten voisi hyvinkin olla apua tarrataulusta!

   Poista
 2. Haluaisin viisivuotiaan oppivan sen, että kitisemällä ja kiukuttelemalla ei saa tahtoaan läpi. Kauniistikin voi pyytää. Jokaisesta kauniista pyynnöstä yksi tarra :)

  VastaaPoista
 3. Meilläkin taitaisi tavoitteina olla pukeminen ja vessassa käynti.

  VastaaPoista
 4. Kuivaksi opettelu! Uhma romutti hienosti alkaneen pottailun, jos tämän avulla siitä tulisi lapselle taas positiivinen juttu.

  VastaaPoista
 5. Meillä on kolme lasta, joten julisteessa riittäisi jokaiselle kohta. Pottailun tueksi 1,5 veelle, 4-veen kanssa harjoitellaan r eippautta pukemisessa ja 6-veen kanssa treenaamme kärsivällisyyttä.

  VastaaPoista
 6. Lelujen siivous.
  t: fisunen
  fisunen@gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa, siinä sitä työtä riittää ihan isommillakin lapsilla... ja aikuisilla.

   Poista
 7. Ei taida toimia vielä tuon 1,5 v:n kanssa, mutta myöhemmin olisi varmaan käyttöä minkä vaan asian opetteluun sen verran tahtovainen on ollut jo vauvana. :) Itse olisin tyytyväinen, jos oppisi tuohon hampaiden pesuun!

  etunimi.sukunimi@elisanet.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ne muksut kyllä niin fiksuja, että eihän sitä tiedä, jos vaikka toimisikin. No, viimeistään puolen vuoden päästä!

   Poista
 8. Tulevana kesänä olisi tavoitteena oppia potalle sekä pois unitutista. Auttaisikohan taulu siihen :)

  -Mmiira-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkäpä! Me muuten luovuttiin Henrikin kanssa tutista 1,5-vuotiaana niin, että poika sai kauan toivomansa lelun (puhui jo ihan täysin lausein) ja ojensi kassalla myyjälle tuttinsa. Toimi!

   Poista
 9. Viisivuotiaalla samanlainen Ei- vaihe, joten tarrataulua kaivataan. Mm. siirtymätilanteet tuottavat vaikeuksia varsinkin wc:ssä käynti. Siivous on myös inhokkihommia.
  moittinen@gmail.com

  VastaaPoista
 10. Nelivuotias poikani on heittäytynyt pieneksi pukemisen suhteen, eli tähän olisi tarrataulukko paikallaan. Itse pukemisee, kun osaisi kyllä mut kun ei huvita. Pienen kuuloinen asia, mutta melkein joka-aamuinen tahtojen taistelu ja nuoremman lapsen auttaminen samalla, huh! :)

  -nonnuska

  VastaaPoista
 11. Omatoiminen ulkovaatteiden paikalleen laitto :) mimmam at luukku
  .com

  VastaaPoista
 12. Lelujen siivoaminen, yksinkertaisuudessaan. ��

  VastaaPoista
 13. Vaikea valita yhtä yksittäisiä asiaan, jonka oppimiseen tuota hyödyntäisin! Mutta käsienpesu esim tulee mieleen:) -inema

  VastaaPoista
 14. Täällä on kans sellasia uhma raivareita saava muikkeli ettei mitään järkeä. Toinen on sitten se kun ei vaan kiinnosta ja maataan ketarat ojossa lattialla ja kieltäydytään pukemasta. Meiän tauluun tulisi siis reippaasti pukeminen ja lelujen kerääminen ainakin! :D nede93@windowslive.com

  VastaaPoista
 15. Mukana! Meillä on pottatreenit menossa ja siihen voisi saada lisämotivaatiota tarrataululla.
  s.kansakoski(at)luukku.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo uskon, että innostaisi kukkien tai autojen täyttäminen :)

   Poista
 16. Lapset 3 ja 5 v., joten oisihan noita harjoiteltavia asioita kaikenlaisia. Esimerkkeinä nyt vaikka nätisti kaupassa oleminen ja vaikka se ikuinen siivous/lelujen kerääminen...

  AnNa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän tunteen! Meillä Matildalla ja Henrikillä on 2,5 vuotta ikäeroa, joten vasta meilläkin oli 3- ja 5-vuotiaat lapset. Ihanaa ja aikamoista hulinaa :D

   Poista
 17. Hampaiden pesu :)
  karlsson.piia@gmail.com

  VastaaPoista
 18. Meidän neiti on turhan pieni vielä näihin. Mutta ajattelin pottailuun ottaa jossain vaiheessa jonkin vastaavan systeemin käyttöön. Nyt vasta testailee potalla istumista ylipäätään.
  -serkkuplikka ja pikku T

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äkkiä ne pienetkin kasvaa. Mutta kiire ei ole. Mukana kuitenkin arvonnassa :)

   Poista
 19. Hampaiden pesuun tarvittais motivaattoria!
  nelliina at yahoo.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä pienistä niin kurjaa :( mutta pakko vain oppia, että pakko tehdä.

   Poista
 20. 5v poika lelujen siivoamiseen...
  2v tyttö pottailuun, potalla istumiseen

  VastaaPoista
 21. Kaksivuotias demonilapsi tarvitsisi tuota vähän kaikkeen. Nukkumiseen, syömiseen, pikkuveljen jättämiseen lyömättä... Tarpeita löytyy kyllä.

  VastaaPoista
 22. Oh, tämä oli mennyt multa ihan ohi. Onpas kiva idea!! Erityisesti mun mieltä lämmittivät nuo teidän palkinnot! :) Jonkin samantapaisen voisinkin kehitellä myös meille, jos vaikka sillä tulisi motivaatiota pottajuttuihin tai vaatteiden pukemiseen. Itse asiassa tuollainen motivaatiotaulu olisi tarpeen myös äidille - ehkä sen avulla oppisin laittamaan tavarat itsekin paikoilleen tai olemaan ärähtämättä niin herkästi lapsille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, äidille ehdottomasti! Harmi, että et huomannut. Kurkista Leikkienin verkkosivuilta noita tauluja.

   Ja kiitos! Halusin laittaa järkipalkkiot enkä mitään uimahallireissua, mikä on sitten pakko toteuttaa juuri sinä kiireisenä iltana, kun tarrataulu täyttyy...

   Poista